Buiten de krijtlijnen

#91 | Chahid El Attabi en Sigrid Bourry over kinderrechten

Episode Summary

Kinderen en jongeren zijn vandaag echte burgers van de wereld. Ze groeien op in een diverse samenleving die voortdurend in verandering is. Kinderrechten zijn de fundamenten waarop onze democratie gebouwd is. In deze aflevering vragen we ons af wat leerkrachten kunnen doen om  ervoor te zorgen dat alle jongeren, ook de meest kwetsbare, wel tot hun rechten kunnen komen. Een School for Rights (SO) is een school waar kinderen zich bewust zijn van hun rechten en die van leeftijdsgenoten wereldwijd. De school geeft kinderrechten een plaats in de dagelijkse schoolcultuur: in de lessen, het schoolreglement, activiteiten. VIA Don Bosco is één van de partners die begeleiding op maat aanbiedt om dit te realiseren. Zij gaan twee of drie jaar samen met de school op zoek naar een aanpak die het best aansluit bij de eigenheid van de school. Scholen die het volledige traject doorlopen, kunnen het label van School for Rights verwerven. Chahid El Attabi van het  Busleyden Atheneum campus Zandvoort in Mechelen, doorliep het traject van School for Rights en is dus intensief bezig met hoe kinderen tot hun rechten kunnen komen. Hij deelt zijn ervaringen in deze aflevering. Ook Sigrid Bourry van Arktos schuift mee aan. Met hun Linto-opleiding probeert Arktos leerkrachten te versterken in het omgaan met kwetsbare jongeren en klasgroepen. In deze driedaagse opleiding reiken ze tal van ‘tools’, do’s and don’ts aan en werken ze toe naar een positief schoolklimaat. We gaan op zoek naar handvaten om er voor te zorgen dat iedereen, elke leerling, zijn kinderrechten overeind blijven en bespreken wat de rol van de leerkracht en de school hierin kan zijn.

Episode Notes

Kinderen en jongeren zijn vandaag echte burgers van de wereld. Ze groeien op in een diverse samenleving die voortdurend in verandering is. Kinderrechten zijn de fundamenten waarop onze democratie gebouwd is. In deze aflevering vragen we ons af wat leerkrachten kunnen doen om  ervoor te zorgen dat alle jongeren, ook de meest kwetsbare, wel tot hun rechten kunnen komen.

Een School for Rights (SO) is een school waar kinderen zich bewust zijn van hun rechten en die van leeftijdsgenoten wereldwijd. De school geeft kinderrechten een plaats in de dagelijkse schoolcultuur: in de lessen, het schoolreglement, activiteiten. VIA Don Bosco is één van de partners die begeleiding op maat aanbiedt om dit te realiseren. Zij gaan twee of drie jaar samen met de school op zoek naar een aanpak die het best aansluit bij de eigenheid van de school. Scholen die het volledige traject doorlopen, kunnen het label van School for Rights verwerven.

Chahid El Attabi van het  Busleyden Atheneum campus Zandpoort in Mechelen, doorliep het traject van School for Rights en is dus intensief bezig met hoe kinderen tot hun rechten kunnen komen. Hij deelt zijn ervaringen in deze aflevering.

Ook Sigrid Bourry van Arktos schuift mee aan. Met hun Linto-opleiding probeert Arktos leerkrachten te versterken in het omgaan met kwetsbare jongeren en klasgroepen. In deze driedaagse opleiding reiken ze tal van ‘tools’, do’s and don’ts aan en werken ze toe naar een positief schoolklimaat.

We gaan op zoek naar handvaten om er voor te zorgen dat iedereen, elke leerling, zijn kinderrechten overeind blijven en bespreken wat de rol van de leerkracht en de school hierin kan zijn.

Shownotes