Buiten de krijtlijnen

#61 | Carolien Frijns over leesonderwijs

Episode Summary

Vandaag maken we de stand op van het leesonderwijs in ons land. Dat is niet zo rooskleurig. Verschillende onderzoeken toonden al aan dat we ronduit zwak scoren in Vlaanderen op lezen. We praten daarover met Carolien Frijns. ZIj is aan de KU Leuven gepromoveerd op onderzoek naar taal leren. Ze was ook zeven jaar onderzoeker aan het Centrum voor Taal en Onderwijs (KU Leuven). Sinds 2017 is ze lerarenopleider en onderzoeker aan de Arteveldehogeschool. In 2019 schreef ze het boek 'De Vliegtuigklas' waarin ze scholen en leerkrachten tips geeft hoe ze een krachtige taalleeromgeving kunnen creëren. Hoe komt het dat Vlaanderen zo zwak scoort op leesonderwijs? Wat zijn de oorzaken en wat kunnen we er aan doen?

Episode Notes

Vandaag maken we de stand op van het leesonderwijs in ons land. Dat is niet zo rooskleurig. Verschillende onderzoeken toonden al aan dat we ronduit zwak scoren in Vlaanderen op lezen.

We praten daarover met Carolien Frijns. Zij is aan de KU Leuven gepromoveerd op onderzoek naar taal leren. Ze was ook zeven jaar onderzoeker aan het Centrum voor Taal en Onderwijs (KU Leuven). Sinds 2017 is ze lerarenopleider en onderzoeker aan de Arteveldehogeschool. In 2019 schreef ze het boek 'De Vliegtuigklas' waarin ze scholen en leerkrachten tips geeft hoe ze een krachtige taalleeromgeving kunnen creëren. Hoe komt het dat Vlaanderen zo zwak scoort op leesonderwijs? Wat zijn de oorzaken en wat kunnen we er aan doen?

Shownotes