Buiten de krijtlijnen

#101 | De tirannie van verdienste | Deel 1 - Mieke Van Houtte

Episode Summary

Dit is aflevering 1 uit een reeks van 2. We gaan op onderzoek. In 2020 schreef de Amerikaanse filosoof Michael Sandel het boek de Tirranie van verdienste, of in het oorspronkelijke Engels the Tiranny of Merit. Deze podcastreeks maken we in samenwerking met Soda+. In dit boek maakt de bestsellerfilosoof een analyse van onze samenleving. Veel mensen voelen zich niet meer vertegenwoordigd door de bestuurlijke elites en wenden zich tot populistische leiders en partijen.  Het probleem volgens Sandel is een onevenredige focus op opleiding en verdienste. We belonen mensen die lang geschoold zijn en vernederen de kortgeschoolde. De tirannie van verdienste. het boek werd een bestseller en in vele artikels over onderwijs wordt het duchtig gequote. Maar Sandel is een Amerikaan en die Amerikaanse maatschappij is niet de Europese noch de Vlaamse. Hechten wij ook te veel waarde aan verdienste? Aan hard werken en je zal er wel geraken? Discrimineren wij ook mensen die kort opgeleid zijn? En waarderen we niet elke verdienste evenveel? We praten daarover met Mieke Van Houtte. Zij is doctor in de sociologie en als hoogleraar verbonden aan de vakgroep sociologie aan de Universiteit van Gent. In deze aflevering onderzoeken we of de problemen die Sandel bloot legt ook in onze samenleving van toepassing zijn. De tirannie van verdienste, aflevering 1.

Episode Notes

Dit is aflevering 1 uit een reeks van 2. We gaan op onderzoek. In 2020 schreef de Amerikaanse filosoof Michael Sandel het boek de Tirranie van verdienste, of in het oorspronkelijke Engels the Tiranny of Merit. Deze podcastreeks maken we in samenwerking met Soda+.

In dit boek maakt de bestsellerfilosoof een analyse van onze samenleving. Veel mensen voelen zich niet meer vertegenwoordigd door de bestuurlijke elites en wenden zich tot populistische leiders en partijen.  Het probleem volgens Sandel is een onevenredige focus op opleiding en verdienste. We belonen mensen die lang geschoold zijn en vernederen de kortgeschoolde. De tirannie van verdienste.

het boek werd een bestseller en in vele artikels over onderwijs wordt het duchtig gequote. Maar Sandel is een Amerikaan en die Amerikaanse maatschappij is niet de Europese noch de Vlaamse. 
Hechten wij ook te veel waarde aan verdienste? Aan hard werken en je zal er wel geraken? Discrimineren wij ook mensen die kort opgeleid zijn? En waarderen we niet elke verdienste evenveel?

We praten daarover met Mieke Van Houtte. Zij is doctor in de sociologie en als hoogleraar verbonden aan de vakgroep sociologie aan de Universiteit van Gent.

In deze aflevering onderzoeken we of de problemen die Sandel bloot legt ook in onze samenleving van toepassing zijn.

De tirannie van verdienste, aflevering 1.

Shownotes